Koronavírus: Počet nakazených koronavírusom stúpol v Česku o 50

23.06.2020 Celý región

Praha 22. júna (TASR) - Počet ľudí nakazených novým koronavírusom v Česku sa počas pondelka zvýšil o 50. Celkovo je tam zaznamenaných 10.498 prípadov infekcie. Informoval o tom spravodajský portál Novinky.cz a portál Českého rozhlasu (ČRo).

Podľa aktuálnych čísel ministerstva zdravotníctva sa na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, lieči 2657 ľudí, 130 z nich v nemocnici.

V Česku zomrelo na COVID-19 336 ľudí.

Najviac nakazených je v hlavnom meste Praha, od začiatku epidémie bolo v metropole ochorenie preukázané u 2411 ľudí. Po Prahe nasleduje Moravskosliezsky kraj s 2047 infikovanými.

Ochorenie sa potvrdilo u jedného z hráčov futbalového tímu FC Třinec. "Preto bol v pondelok urobený odber u všetkých hráčov tohto tímu," uviedli krajskí hygienici.

V Česku sa od pondelka opäť uvoľnili ďalšie obmedzenia súvisiace s koronavírusom, ale netýka sa to okresov Karviná a Frýdek-Místek v Moravskosliezkom kraji, kde epidemiológovia riešia lokálne ohniská nákazy. V okrese Karviná sa napríklad infekcia objavila v areáli Bane Darkov a nadväzujúcom okolí.

Od pondelka sa na väčšine územia ČR vracajú do bežnej prevádzky kúpaliská, zoologické záhrady, pamiatky či múzeá. Ľudia ich môžu navštevovať bez obmedzenia, doterajší limit počtu návštevníkov už neplatí, ani povinné odstupy. Vzhľadom na priaznivú epidemiologickú situáciu sa zvýšil aj limit pre hromadné akcie.
 
 

Srbsko neuviedlo presné údaje o nákazách a úmrtiach na COVID-19

Belehrad 23. júna (TASR) - V správe Balkánskej siete investigatívneho spravodajstva (BIRN) sa píše, že Srbsko neuviedlo presné údaje o prípadoch nákazy a úmrtiach na ochorenie COVID-19, ktoré spôsobuje nový koronavírus. Informoval o tom v pondelok spravodajský portál Balkan Insight.

Údaje zo srbského informačného systému pre COVID-19 ukazujú, že na ochorenie zomrel viac ako dvojnásobok pacientov v porovnaní s číslom, aké uviedli srbské úrady. Počet nakazených bol tiež o niekoľko stoviek vyšší, než úrady priznali, napísal BIRN po analýze údajov.

Srbské úrady začiatkom mája po zrušení núdzového stavu odkázali verejnosti a médiám, aby najnovšie informácie o ochorení získavali z oficiálnej webovej stránky pre COVID-19, ktorá by mala zverejňovať údaje z informačného systému štátu.

Po tom, ako opozícia a ľudia v sociálnych médiách vyjadrili podozrenie, že počet infikovaných by mohol byť oveľa vyšší než oficiálne údaje, BIRN začala vlastné vyšetrovanie.

Po zistení nepresnosti údajov sa BIRN pokúsila skontaktovať s ministrom zdravotníctva, úradom predsedu vlády, niekoľkými odborníkmi z krízového štábu a riaditeľmi srbských nemocníc. Nikto z nich však na výzvy neodpovedal.

Presnosť údajov týkajúcich sa úmrtí spôsobených koronavírusom však vyvoláva otázky, pretože rôzne krajiny používajú rozličné metódy v podávaní informácií.

Rusko napríklad tvrdí, že zaznamenáva len prípady úmrtí ľudí, ktorí zomreli na samotný vírus, a nie nakazených ľudí, ktorí trpeli aj inými zdravotnými problémami.

Srbský prezident Aleksandar Vučič 1. mája oznámil, že jeho krajina nebude zatajovať presný počet úmrtí a tvrdiť, že obete "zomreli z iných príčin".
 
 

Trojčatá mali pozitívne testy na koronavírus v deň narodenia

Mexiko 23. júna (TASR) - Prípady nákazy novým koronavírusom v Mexiku pribúdajú a pripočítali k nim aj najmladších infikovaných - trojčatá, ktoré mali pozitívne testy na koronavírus v deň, keď sa narodili. Informácie priniesla v utorok tlačová agentúra AP.

Ministerka severného štátu San Luis Potosí, Monica Rangelová, uviedla, že trojčatá sa narodili 8. mája matke, ktorá bola takisto pozitívna na koronavírus, ale bez príznakov.

Rangelová dodala, že trojčatá podľa slov lekárov nie sú v ohrození. Prípad vyšetrujú, aby sa zistilo, či sa nakazili pred narodením alebo po ňom. Podľa Rangelovej sa však zdá nepravdepodobné, že by sa mimo maternice tak rýchlo nakazili.

Nie je to prvýkrát, čo mali novorodenci pozitívny test na koronavírus, ale je to zriedkavé.

Mexiko hlásilo za posledných 24 hodín 4577 prípadov nákazy, ich celkový počet v krajine tak stúpol na 185.122. Potvrdených úmrtí pribudlo 759, celkovo ich je 22.584.

Oba počty sa pokladajú za značne podhodnotené, pretože Mexiko robí veľmi málo testov, upozornila AP. Predstavitelia oznámili, že denné počty infikovaných sú ustálené, a preto dúfajú, tak ako už mnohokrát predtým, že tieto počty zrejme čoskoro začnú klesať.
 
 

USA prekročili hranicu 120.000 úmrtí na koronavírus

Washington 23. júna (TASR) - Spojené štáty v pondelok prekročili pochmúrnu hranicu 120.000 úmrtí na koronavírus, keď za posledných 24 hodín pribudlo v krajine ďalších 425 mŕtvych. Informovala o tom americká Univerzita Johnsa Hopkinsa, na ktorú sa odvolala tlačová agentúra AFP.

Najväčšia ekonomika sveta je pandémiou postihnutá najťažšie. Oficiálnych prípadov nákazy koronavírusom je v USA vyše 2,31 milióna - z nich približne 640.000 ľudí sa úplne vyliečilo. Ukázali to údaje univerzity so sídlom v Baltimore, zverejnené v pondelok o 20.30 h miestneho času (v utorok o 02.30 h SELČ).

Nových úmrtí v predchádzajúci deň bolo 305, čo predstavovalo jeden z najnižších údajov za uplynulých niekoľko mesiacov, ale tieto počty sú cez víkend a po ňom vždy nižšie. Závisí to od nahlasovania miestnych zdravotníckych úradov.

Mnoho štátov do veľkej miery už zrušilo prísne karanténne opatrenia. Aj New York - ohnisko pandémie v USA - urobil v pondelok veľký krok, keď povolil znovu otvoriť obchody a podniky, ktoré nie sú pre život nevyhnutné. I samotné mesto New York sa vracia do normálnejších koľají, keď sa ľudia vrátili na pracoviská či do vonkajších priestorov reštaurácií. Zamestnanci musia mať rúška a vo výťahoch sú naznačené stopy, kde môžu ľudia stáť, pričom kapacita je obmedzená na štvrtinu. Ide o druhú zo štyroch fáz znovuotvárania mesta New York, ale jeho starosta Bill De Blasio označil pondelok za "najväčší krok", píše agentúra AP.

Avšak približne 20 amerických štátov, prevažne na juhu a západe, zažíva novú vlnu nákazy.

Medzi nimi je aj štát Florida, kde presiahol počet infekcií 100.000, a z nich takmer 3000 tam zistili len v pondelok.

Prezident Donald Trump v pondelok vyhlásil, že počet mŕtvych v USA môže prekročiť 150.000, ale uviedol tiež, že keby krajina neurobila kroky na spomalenie šírenia koronavírusu, o život by prišli dva až štyri milióny ľudí.
 
 

Juhoafrická republika hlásila celkovo už vyše 100.000 prípadov nákazy

Johannesburg 22. júna (TASR) - Juhoafrická republika (JAR) v pondelok večer oznámila, že celkovo zaznamenala vyše 100.000 prípadov nákazy novým koronavírusom. Je to najvyšší počet na kontinente. Počet úmrtí na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, sa v JAR blíži k 2000. Informácie priniesla tlačová agentúra AFP.

"Dnes celkový počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 v Juhoafrickej republike prekročil hranicu 100.000, presný údaj je 101.590," uviedlo ministerstvo zdravotníctva.

Za posledných 24 hodín bolo zaznamenaných 61 úmrtí na COVID-19, takže celkovo ich je v krajine 1991.
 
 
 

Čína hlásila 22 nových prípadov nákazy, z toho 13 v Pekingu

Peking 23. júna (TASR) - Čína hlásila v utorok 22 nových potvrdených prípadov nákazy koronavírusom, vrátane 13 v Pekingu. Ešte v predchádzajúci deň hovorca mestskej samosprávy oznámil, že opatrenia spomalili šírenie nákazy v hlavnom meste, kde sa v novej vlne infikovalo vyše 200 ľudí. Informácie priniesla agentúra AP.

Ďalších deväť infekcií je privezených - ide o Číňanov, ktorí pricestovali zo zahraničia domov. Sedem z nich priletelo zo saudskoarabského Rijádu do západočínskeho mesta Lan-čou, metropoly provincie Kan-su, ako napísala v ozname provinčná vláda.

Čínska Národná zdravotnícka komisia nehlásila žiadne nové úmrtia.

V súčasnosti stúpol počet ľudí liečených na ochorenie COVID-19, ktoré koronavírus spôsobuje, o desať na 359. Ďalších 114 ľudí sa nachádza v izolácii a sledujú ich ako prípady s podozrením na COVID-19 alebo mali pozitívne testy na koronavírus, ale sú bez príznakov.

Čína hlásila od konca vlaňajška celkovo 4634 úmrtí spomedzi celkového počtu 83.418 nakazených. Práve koncom minulého roka bol zistený prvý prípad nákazy v stredočínskom meste Wu-chan. Aj keď Peking ide správnym smerom, "preventívne opatrenia sú stále prísne a komplexné", povedal v pondelok na tlačovej konferencii hovorca mesta Sü Che-ťien.
 
 
 

Južná Kórea zaznamenala prudký nárast prípadov nákazy

Soul 23. júna (TASR) - Južná Kórea zaznamenala v utorok prudký nárast 46 nakazených koronavírusom, prevažne vďaka dovezeným prípadom. Väčšinu z týchto importovaných prípadov zistili medzi námorníkmi na lodi plaviacej sa pod ruskou vlajkou, ktorá zakotvila v juhovýchodnom meste Pusan. Šírenie koronavírusu na území Soulu a v okolí metropoly pokračuje, podľa úradov prebieha v Soule druhá vlna pandémie.

Krajina hlásila aj jedno ďalšie úmrtie, celkovo ich zaznamenala 281. Smrtnosť je 2,25 percenta, uviedla tlačová agentúra Jonhap.

Južná Kórea zaznamenala spomínaných 46 nových infekcií, vrátane 16 prípadov domáceho prenosu, a celkový počet nakazených v krajine tak stúpol na 12.484. Uviedlo to Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (KCDC).

Prírastok nových prípadov je veľký oproti pondelku, keď ich hlásili 17, najmenej za takmer mesiac.

Dovezených prípadov nákazy hlásili v utorok 30, z ktorých 16 sa spája s 3933-tonovou mraziarenskou nákladnou loďou, plaviacou sa pod vlajkou Ruska a s 21-člennou posádkou. Loď, ktorá vyplávala z ruského prístavu Vladivostok, v súčasnosti kotví v Pusane.

Členovia posádky podstúpili testy v predchádzajúci deň po tom, čo kapitán, ktorý z lode vystúpil pred týždňom vo Vladivostoku, mal pozitívny výsledok. Okolo 160 zamestnancov prístavu Pusan, ktorí prišli s nakazenými námorníkmi do kontaktu, je v izolácii.

Zdravotnícke úrady v Južnej Kórei sú v pohotovosti, pretože dovezené prípady budú pravdepodobne pribúdať.
 
 

Európa sa pomaly znovu otvára, Nórsko zostáva tvrdohlavo zatvorené

Oslo 23. júna (TASR) - Nórsko, ktoré rýchlo dostalo pandémiu nového koronavírusu pod kontrolu, ignoruje výzvy na zrušenie alebo aspoň uvoľnenie svojich cestových obmedzení. Škandinávska krajina je dnes preto zrejme najuzavretejším štátom v Európe, informovala v utorok tlačová agentúra AFP.

Väčšina ľudí, ktorí nie sú obyvateľmi krajiny, má stále zákaz vstupu do Nórska a hoci samotní Nóri nemajú zakázané cestovať do zahraničia, povinná desaťdňová karanténa pri návrate do vlasti im zahraničné cesty prakticky znemožňuje. Táto požiadavka bude platiť najmenej do 20. augusta.

Výsledkom je, že Nóri sa nebudú môcť toto leto slniť na plážach pri Stredozemnom mori, a dokonca aj samotná premiérka Erna Solbergová zrušila plánovanú dovolenku v Španielsku.

Pre niektorých ľudí má opatrný prístup vlády k pandémii vážne následky.

Tak ako pre Bettinu Wintermarkovú, ktorá nemôže odcestovať do juhozápadného francúzskeho mesta Bordeaux vzdialeného približne dve hodiny letu z nórskej metropoly Oslo, aby navštívila svoju 84-ročnú matku. Tá utrpela vnútorné krvácanie a lekári jej dávajú len niekoľko týždňov života.

"Myslím si, že ju už nikdy živú neuvidím," povedala znepokojená Wintermarková. Obáva sa, že zákaz cestovania v jej "adoptívnej" krajine znamená, že nebude môcť naposledy navštíviť svoju zomierajúcu matku vo Francúzsku.

"Je to nočná mora," uviedla 59-ročná kaderníčka. "Keby Nórsko nemalo tieto prísne obmedzenia, mohla by som odcestovať okamžite. Ale je nemožné robiť krátke cesty do Francúzska, pretože nemôžem ísť zakaždým na desať dní do karantény," dodala.

Z toho istého dôvodu museli na neurčito odložiť aj svadbu jej syna, pôvodne plánovanú na 20. júla takisto v Bordeaux.

Nórsko si vyslúžilo uznanie za to, ako zvláda pandémiu ochorenia COVID-19, ktoré si v krajine s 5,4 milióna obyvateľmi vyžiadalo 248 ľudských životov. Nórske úrady zdôrazňujú, že je dôležité nezahodiť prinesené obete a príliš skoro sa neotvárať, pretože by sa mohol potenciálne smrtiaci vírus do krajiny doniesť.

"Veľa ľudí je smutných a frustrovaných. Nerobíme to preto, aby sme ľudí nahnevali, ale určite musíme udržať situáciu pod kontrolou," povedala minulý týždeň ministerka spravodlivosti Monica Mälandová, poverená koordinovaním nórskej reakcie na pandémiu.

Jediným ústupkom nórskej vlády je zatiaľ to, že od 15. júna povolila občanom cestovať do Dánska, Fínska a na Island. Nórsko nie je členom EÚ, ale patrí do schengenskej zóny voľného cestovania.

Oslo tiež oznámilo, že do 20. júla posúdi možnosť otvoriť sa ďalším neďalekým krajinám.
 
 

V Maďarsku na koronavírus zomrel 100-ročný pacient

Budapešť 23. júna (TASR) - V Maďarsku zomrel s ochorením COVID-19 storočný pacient trpiaci chronickými chorobami. Testy v uplynulých 24 hodinách potvrdili prítomnosť nového druhu koronavírusu v prípade piatich ľudí, čím celkový počet nakazených v krajine stúpol na 4107, vyplýva z údajov zverejnených v utorok na stránke koronavirus.gov.hu.

Zo 183 hospitalizovaných infikovaných je 14 napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. V súčasnosti je nakazených 934 osôb, z ochorenia sa vyliečilo už 2600 nakazených.

Z aktívnych nakazených je 360 z Budapešti a 574 mimo hlavného mesta. V úradnej domácej karanténe je 4193 osôb. Počet testov na koronavírus dosiahol 258.861.
 
 

Počas úvodných dvoch pretekov v Rakúsku urobia 12 000 testov

Spielberg 23. júna (TASR) – Pri automobilovom okruhu v rakúskom Spielbergu dnes otvorili prvé dve testovacie laboratóriá, ktoré budú v súvislosti s konaním úvodných dvoch Veľkých cien F1 v sezóne vykonávať testy na nový koronavírus. Postupne ich počet narastie až na 20 a odhaduje sa, že sa v nich uskutoční 10 až 12-tisíc testov.

Testovanie sa nebude týkať iba pilotov, mechanikov a členov jednotlivých tímov F1, ale aj takmer 3000 pracovníkov okruhu poverených zabezpečiť hladký štart nového ročníka. Ten sa oneskoril pre pandémiu COVID-19 o štyri mesiace a sezóna sa pôjde v redukovanom formáte.

„Všetci, ktorí pracujú na okruhu v tzv. červenej zóne a je ich okolo 3000, budú musieť mať negatívny test nie starší ako štyri dni. Čo sa týka samotných tímov pod hlavičkou FIA, ich členovia budú musieť poskytnúť vzorky každých 5 dní," citovala agentúra APA slová Siegfrieda Schnabla, riaditeľa spoločnosti Eurofins Genomics zodpovednej za vykonávanie testov.

Skrátená sezóna F1 sa začne 5. júla Veľkou cenou Rakúska a o týždeň neskôr sa na okruhu Red Bull Ring uskutoční repríza. O ďalší týždeň sa kolotoč F1 presunie do susedného Maďarska. Po mesačnej pauze bude hostiť dve VC okruh Silverstone vo Veľkej Británii. Kráľovná motoršportu potom zavíta do Španielska, Belgicka a začiatkom septembra do Talianska.
 
 

Ukrajina hlási 38.074 prípadov koronavírusu a 1035 obetí

Kyjev 23. júna (TASR) - Počet potvrdených prípadov infekcie novým typom koronavírusu na Ukrajine sa za posledných 24 hodín zvýšil o 833 na 38.074. Informovala o tom v utorok agentúra Ukrinform s odvolaním sa na údaje Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO).

Podľa nej ochoreniu COVID-19, ktoré je spôsobované zmieneným novým koronavírusom SARS-CoV-2, podľahlo za posledných 24 hodín 23 ľudí, čím celkový počet obetí v krajine stúpol na 1035. Z nákazy sa od začiatku pandémie uzdravilo 16.956 ľudí.

V piatok minulý týždeň Ukrajina zaznamenala najväčší denný nárast počtu infikovaných - 921. Minister zdravotníctva Maxym Stepanov uviedol, že zvažujú opätovné zavedenie obmedzení voľného pohybu v niekoľkých regiónoch, kde po nedávnom uvoľnení reštrikcií došlo k prudkému nárastu počtu nových prípadov. Dodal, že v celej krajine stúpa aj počet nakazených, ktorí musia byť hospitalizovaní.

Ukrajinské úrady opakovane poukazujú na to, že mnohí ľudia ignorujú bezpečnostné pravidlá, odkedy sa v máji zmiernili obmedzenia pohybu a boli opäť otvorené napríklad parky, vonkajšie terasy kaviarní a reštaurácií či kozmetické salóny.

Niektorí kritici však tvrdia, že nárast počtu infikovaných súvisí s neschopnosťou úradov identifikovať nové prípady a zabrániť šíreniu infekcie.
 
 
 

Karanténne opatrenia zavedú aj v druhom okrese v Nemecku

Berlín 23. júna (TASR) - Prísne epidemiologické opatrenia po rozšírení nákazy novým koronavírusom v bitúnku na západe Nemecka zavedú aj v druhom okrese, oznámili v utorok úrady spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko. Informovala o tom agentúra AFP.

"Aby sme chránili obyvateľstvo, zavádzame ďalší balík bezpečnostných opatrení na účinný boj proti šíreniu tohto vírusu," povedal krajinský minister zdravotníctva Karl-Josef Laumann, ktorý nariadil tzv. lockdown v okrese Warendorf.

Krajinský premiér Armin Laschet predtým oznámil podobné opatrenia v susednom okrese Gütersloh, v ktorom sa nachádza najväčší bitúnok v Nemecku, kde sa nákaza od minulého týždňa potvrdila u vyše 1500 z celkovo 6500 pracovníkov závodu firmy Tönnies.

Obmedzenia v okrese Gütersloh sa budú týkať približne 360.000 obyvateľov a budú v platnosti najmenej do 30. júna, uviedol Laschet. "Po prvý raz sa v Nemecku vráti celý okres k opatreniam, aké sa (v krajine) uplatňovali pred niekoľkými týždňami," citovala ho AFP.

Minister zdravotníctva Laumann neskôr nariadil takéto opatrenia aj v okrese Warendorf, kde sa dotknú ďalších 278.000 obyvateľov.

Nový lockdown znamená návrat k nariadeniam po prvý raz vyhláseným v marci, teda okrem iného uzavretiu kín, múzeí, koncertných sál, barov, telocviční, vnútorných kúpalísk či sáun, spresnil Laschet.

Uzavreté boli aj školy a materské školy, ktorým by sa tento víkend začínali školské prázdniny.

Agentúra DPA uvádza, že do okresu Gütersloh vyslali 300 policajtov, ktorí tam budú dohliadať na dodržiavanie epidemiologických opatrení a tiež poskytovať obyvateľom humanitárnu pomoc.

Laschet tiež oznámil, že do okresu budú vyslaní aj poľskí, rumunskí a bulharskí tlmočníci. Mnoho zamestnancov zmieneného závodu totiž pochádza z východnej Európy.
 
 
 

Vyberte región